Hakkımızda
AKAD - Anadolu Kültürünü Araştırma ve Doğasını Koruma Derneği
DERNEĞİMİZİN AMACI:
- Kültür, bilim ve eğitim kurumları ve kişileriyle iş birliği yaparak Anadolu kültürünü tespit etmek, korumak, geliştirmek, tanıtmak, bunun için yurt içi ve yurt dışı kurumlarla iş birliği yaparak projeler yapmak ve uygulamak, proje yapım ve uygulamalarına yardımcı olmak.
- Başta kendi ülkemiz olmak üzere dünya toplulukları ile kültürel ve sosyal ilişkiler kurmak, kültürel ve sosyal dayanışma içine girmek, halkları birbirine yaklaştırıp sevgi, barış ve dayanışma ortamı oluşturmak.
- Anadolu’nun doğasını korumak, başta öğrenciler olmak üzere insanlarımızda çevre bilincinin gelişmesine yardımcı olmak, doğa sevgisi ve çevre konusunda projeler yapmak, projelere destek vermek.
KURULUŞUMUZ
1999 yılında bir dayanışma hareketi olarak başlayan çalışmalarımız evrilerek 2005 yılında A. Aydın öncülüğünde ağırlıklı olarak eğitimciler tarafından AKAD kuruldu.
ÇALIŞMALARIMIZ
1.1999 Yalova depreminde Secours Populaire Français aracılığıyla Fransa halkından 800 000 Euro yardım sağlayarak İzmit - Değirmender’ye 50 prefabrik konut yaptırdık. Esas konutların inşasından sonra bu geçici konutlar Kocaeli Üniversitesi ve Değirmendere Belediyesinin talebi üzerine Üniversiteye devredildi ve Üniversite tarafından burada bir yüksek okul açılması kararlaştırıldı.
2.Secours Populair Français’den sağlanan destekle Kocaeli’nde bir diyaliz merkezi yapıldı.
3.PERPA esnafının desteğiyle Yalova depremzedelerine büyük miktarda tıbbi malzeme, temizlik malzemesi ve gıda yardımı yaptık.
4.Bingöl depreminde PERPA esnafından sağlanan destekle 400 koli yardım gönderdik.
5.Salonumuzda ekonomik durumu yeterli olmayanlara meslek kazandırmaya yönelik ücretsiz bilgisayar kursları düzenledik.
6.2005 yılı Temmuz ayında dünya çocukları arasında kardeşliği ve tanışmayı sağlamak amacıyla Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın himayesinde gerçekleştirilen Dünya Çocukları Buluşmasına Türkiye’den 50 çocuğun katılışını organize ettik. Çocuklar bir hafta süre ile Fransız ailelerinin evlerinde konuk oldular ve hafta sonunda Fransa Stadı’nda büyük şenliğe katıldılar.
7.2005 Aralık ayında Fransa Cumhurbaşkanı ile UNESCO Fr. himayesinde ve SPF desteğiyle Paris'te DÜNYA DAYANIŞMASI HAREKETİ oluşturuldu. Toplantıya Türkiye’den AKAD katıldı. AKAD bu hareketin Türkiye temsilcisidir ve bu hareketin Türkiye organizasyonunu yapmaktadır.
8.İstanbul Valiliği ile ortak hazırladığımız İstanbul’daki bütün okullarda uygulanan Çevre Eğitimi Projesinin 10 yıl yürütücülüğünü yaptık
1.2011 yılında “DÜNYA DAYANIŞMA HAREKETİ-AKDENİZ ÜLKELERİ ÖRGÜTLERİ” toplantısını Türkiye’de yaptık. M. Sinan Üniversitesi katkısıyla Üniversitede 3 gün süren toplantılarda ülkemizin tanıtımına katkıda bulunduğumuz gibi ülkeler arasında yakın iş birliği kararı alarak yapılacak çalışmalara zemin hazırladık.
2.İstanbul okullarında “İSTANBUL VALİLİĞİ OKULLAR PROJESİ”ni hayata geçirdik. Yedi yıldır devam eden bu projemiz büyük bir ilgi ve katılımla devam etmektedir.
3.AKAD, 2013-2014 yılından başlayarak üniversitelerle birlikte okullarda SEVGİ ve DAYANIŞMA perspektifi ile çevreyi koruma, ağaçlandırma, kardeş okul, üretimi artırma, tüketim bilincini geliştirmek, dayanışma duygusunu oluşturmak üzere dünya çocuklarını buluşturma gibi konularda ülkemiz için yaşamsal öneme sahip SOSYAL SORUMLULUK ve EĞİTİM PROJELERİ gerçekleştirmektedir.
Bu anlayışla Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İstanbul ve Van okulları ile iş birliği yaparak;
Van Gölü Havzasını Ağaçlandırma Projesini uygulamaya koyduk.
Harran Üniversitesi ve okullarla iş birliği yaparak HARZEP (Harran Zeytincilik Eğitim ve Üretim Projesi)ni hayata geçirdik.
AKAD, ‘DÜNYA DAYANIŞMASI HAREKETİ’nin Türkiye temsilcisidir.
Abdurrahman AYDIN
AKAD BAŞKANI