HARZEP
HARZEP
Harran Zeytincilik Eğitim ve Üretim Projesi
15.12.2017 tarihinde HarranÜniversitesiyle birlikte çok önemli bireğitim ve üretim projesine başlamış bulunmaktayız.
Harran gibi geniş bir tarım bölgesinde önemli çalışmalar yapan büyük bir üniversiteyle, Harran Üniversitesiylezeytincilik eğitim ve üretim projesini inançla, sabırla ve emekle yürüteceğiz.
Bu, sadece bir eğitim projesi değil aynı zamanda bir dayanışma ve sevgi projesidir.
Ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını dilediğimiz bu projeye bütün insanları destek OLMAYA DAVET EDİYORUZ.
Elinizden geliyorsa gücünüzle, gelmiyorsa sözünüzle, hiç olmazsa yüreğinizle bu projeye omuz vermenizi bekliyoruz.,
Harran Zeytincilik Eğitim ve Üretim Projesi
PROJENİN ADI: Harran Zeytincilik Eğitim ve Üretim Projesi
PROJEYİ HAZIRLAYAN: AKAD – Anadolu Kültürünü Araştırma ve Doğasını Koruma Derneği
PROJE UYGULAYICILARI: Harran Üniversitesi, AKAD
PROJENİN KONUSU
Genel olarak Türkiye’de, özel olarak Şanlıurfa’da geleceğin önemli ekonomik ve çevresel ürünlerinden biri olan zeytinciliği ve badem fıstık gibi ekonomik değeri olan bitkileri geliştirmek.
PROJENİN AMACI
- Harran Üniversitesi öncülüğünde Şanlıurfa’da zeytinciliği ve Üniversitenin yararlı göreceği (fıstık, badem vb.) ürünleri yetiştirmeyi teşvik etmek, ürünlerin üretimine katkıda bulunmak, çocuklardan başlayarak insanları bu konuda bilinçlendirmek.
- Ağırlıklı olarak ülkemizin batı bölgelerinde ve Avrupa ülkelerinde başta eğitim kurumları, okullar olmak üzere Güneydoğu’da, Suriye sınırında bölge halkıyla dayanışma içinde olmak, sevgi ve barış duygularının gelişmesine katkıda bulunmak.
- Harran Üniversitesinin topluma yönelik zeytinciliği geliştirme çalışmalarına destek olmak.
- Şanlıurfa’nın yeşillenmesine katkıda bulunmak.
- Üreticiliği ve verimliliği artırarak bölge insanının refahına katkıda bulunmak.
- Harran Üniversitesi’nin uygulamakta olduğu zeytin fidanı üretme çalışmasına, fidanların bölge insanına ulaşmasına ve fidanların ağaca dönüşmesine katkıda bulunmak.
PROJE UYGULAMASINDA YER ALACAK KURUMLAR
Harran Üniversitesi, AKAD, ilkokullar, ortaokullar ve liseler
PROJENİN UYGULANACAĞI OKULLAR
Bu proje İstanbul ve Şanlıurfa başta olmak üzere ulusal düzeyde istekli olan ana okul, ilkokul, ortaokul, lise ve Harran Üniversitesi öğrencileri arasında yürütülecektir.
PROJENİN UYGULAMA ALANLARI
a. Harran Üniversitesi kampüsü
b. Şanlıurfa ve civarında bulunan zeytinciliğe uygun alanlar
GÖREVLER
a. Harran Üniversitesi
- Zeytin fidanı ve Üniversitenin uygun göreceği (fıstık badem, incir vb.) meyve fidanı yetiştirmek, Üniversite kampüsü alanına dikilecek fidanların bakımını yapmak, onları korumak. (Bu çalışmalar için AKAD ilk üç yılda ekonomik destek sağlayacaktır.)
- Harran Üniversitesine proje okullarından gelen/getirilen öğrencilerle ilgilenmek, proje konusunda onları eğitmek.
- Şehir merkezi, ilçe ve köylerden seçilen okullara gidip zeytin fidanının dikimi, bakımı, sürdürebilirliği hakkında öğrencileri, köylüleri, ilgi duyanları bilgilendirmek.
- Harran Üniversitesinde Ziraat Fakültesi dışındaki ilgili bölümlerin (iletişim, bilgisayar, eğitim Fak.) duyuru, tanıtım, eğitim, sosyoloji vb. alanlarda projeye destek olması.
- Proje uygulamasında Üniversite araçlarının kullanılması (Yakıt AKAD tarafından sağlanacaktır.)
- Projeye destek sağlamakta, projeyi tanıtmakta ve projeyle ilgili organizasyonlar yapmakta AKAD’a destek vermek.
- Proje çalışmalarını yürütmek üzere Üniversiteden bir proje temsilcisi belirlemek ve Üniversite kampüsünde bir büro oluşturmak.
- Proje uygulama çalışmaları sırasında AKAD mensuplarının Üniversite sosyal tesislerinden yararlanmasına (barınma ve beslenme) yardımcı olmak.
b. AKAD
Projeyi yapmak ve yürütmek. Bunun için;
- Projeye kaynak sağlamak
- Projeyi kurumlar arasında koordine etmek, sürekliliğini sağlamak, kişi, kurum, okul ve toplumu katılım ve süreklilik açısından organize etmek, onların projede yer almalarını, sürekli ve aktif durumda olmalarını sağlamak.
- Toplumda, basında, kurumlarda, kitlelerde projenin tanıtım ve takibini yapmak.
- Sürekli olarak projeyle ilgili bilgiyi, çabaları, destekleri koordine etmek, merkezi bir yapılanmayla ölçmek, değerlendirmek, tekrar yaymak.
- Proje uygulaması başlığında belirtilen çalışmaları yapmak, projenin başarılı olmasını sağlamak.
- Harran Üniversitesi ile projeye katılacak okullar arasında projede öngörülen çalışmaların gerçekleşmesini sağlamak.
PROJENİN MADDİ KAYNAKLARI
- Kuruluş ve kişilerden sağlanacak destekler, bağışlar.
- Resmi kurumlar (fidan, arazi, sulama, bakım, destekleme uygulamaları, ulaşım, mekan sağlama vb.)
- Belediyeler (ulaşım, mekan, sulama, ağırlama, ikram, sosyal organizasyonlar vb.)
- Dünya Dayanışması Hareketi üyelerinin katkıları
PROJE UYGULAMA TAKVİMİ
- Proje 2017-2018 eğitim yılında başlayacak, proje uygulayıcıları her eğitim yılı sonunda toplanarak projenin devam edip etmeyeceğini kararlaştıracaklardır. Önemli bir aksaklık çıkmaması durumunda proje 10 yıl devam edecektir.
- Her yıl okullar açılmadan önce veya açıldıktan hemen sonra il ve ilçelerde istekli okul yöneticilerinin veya her okuldan bir öğretmenin konuyla ilgili bilim insanlarının katıldığı bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir. Bu toplantılar Milli Eğitim Müdürlüklerinin izin ve koordinesiyle AKAD tarafından gerçekleştirilecektir.
Proje yürütme organı / görevleri
Yürütme Kurulu
Katılımcılar: Harran Üniversitesi yetkilileri, AKAD yetkilileri, eğitimciler, tarımcılıkla ilgili kurum yetkilileri, öğrenciler, gönüllüler.
Görevi: Uygulayıcıların önerisiyle ihtiyaç duyuldukça toplanıp proje uygulaması, gelişmesi ve çıkabilecek sorunların giderilmesi hakkında çözüm önerilerinde bulunmak.
PROJE UYGULAMASI/detaylar
- AKAD’ın 2013-2014 öğretim yılından beri İstanbul okullarında uygulamakta olduğu Sevgi ve Dayanışma Projesi’nin devamı olarak Harran Üniversitesi ile birlikte “HARRAN ZEYTİNCİLİK EĞİTİM VE ÜRETİM PROJESİ”ni gerçekleştirmek üzere aşağıdaki çalışmalar yapılacaktır.
- Başta Harran Üniversitesi kampüsü olmak üzere Şanlıurfa genelinde zeytin, badem, fıstık vb. bitki fidanları üretilecek ve dikilecektir.
- Harran Üniversitesi fidan üretecek, öğretim görevlileri ve üniversite öğrencilerinin katılımı ile bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülecektir.
- AKAD Derneği bu çalışmaları organize edecek, kaynak sağlayacaktır.
- Başta Üniversite kampüsü olmak üzere Harran ovası ve civarında uygun alanlara zeytin vb.fidanları dikilecek ve bakımı yapılacaktır.
- Bunun için yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler Üniversite’ye getirilerek, üniversite öğretim görevlileri ve üniversite öğrencileri okullara, zeytinlik alanlarına giderek öğrencileri bilgilendirecek, bilinçlendireceklerdir.
- Kardeş il, kardeş ilçe, kardeş köy, kardeş okul, kardeş öğrenci sosyal sorumluluk projeleri çalışmaları çerçevesinde olanaklı okullar ile yöredeki okullar eşleştirilecek, kardeş okul ve öğrenciler adına fidanlar dikilecek, katılımcılar adına zeytinlik ormanları oluşturulacak, öğrenciler arasında dayanışma ve sevgi bağlarının oluşması sağlanmaya çalışılacaktır.
- Öğretmen ve öğrenciler için hem sevgi ve dayanışma konularıyla hem de zeytincilikle ilgili kaynak (kitap, broşür, afiş, cd) hazırlanacak, bu kaynaklar öğretmen ve öğrencilere ulaştırılacaktır.
- Öğretmen, öğrenci, okul, veli, proje yönetimi ve proje katılımcıları arasında iletişim ağı kurularak bilgi ve haberleşme akışı sağlanacaktır.
- Öğrencilerin projeye ilgi duymalarını sağlamak için öğrencilerin ilgi duyduğu sanatçılar, bilim insanları, yazarlar projeye dahil edilecek, onları öğrencilerle buluşturmak üzere toplantı, gösteri, konser vb. etkinlikler düzenlenecektir.
- Öğrenciler sevgi ve dayanışma değerleri ile ortak etkinlik ve projelerde buluşturulacak, ulusal ve uluslar arası seyahatler, kamplar, organizasyonlar yapılacaktır.
- AKAD’ın Türkiye partneri olduğu “Dünya Dayanışması Hareketi”nin katkısı sağlanarak Türkiye ile yabancı ülkelerde bulunan okullar arasında SEDAP kapsamında kardeş okul, kardeş öğrenci uygulaması hayata geçirilecektir.
- Öğrencileri üretimciliğe, sevgiye, dayanışmaya yönlendirecek organizasyonlar, programlar yapılacaktır.
- Öğrenciler, onlar şiddetten uzak tutacak alternatiflere; insan, doğa ve hayvan sevgisi için proje yapmaya, mevcut projelere katılmaya, sanata, spora yöneltilecektir.
- Öğrenciler, projeyle ilgili çalışmalara bizzat katılmaya teşvik edilecek, kendilerinin organizasyonlarda görev ve sorumluk almaları sağlanacaktır.
- Kurulacak internet vb. iletişim ağlarında yapılacak anket ve araştırmalarla elde edilen bulgular, sürekli bir şekilde öğrencilerle ve toplumla paylaşılacaktır.
- Birleşmiş Milletler UNICEF Türkiye Milli Komitesi ile iş birliği yapılarak yöredeki muhtaç çocukların sorunlarını gidermek veya hafifletmek üzere dayanışma içine girilecektir.
15.12.2017
Prof. Dr. Ramazan TAŞALTIN Abdurrahman AYDIN
Harran Üniversitesi Rektörü AKAD Başkanı