• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Anadolu Kültürünü Araştırma ve Doğasını Koruma Derneği
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.

Zeytinyağı Faydaları

1

 

 

 

Doç. Dr. Ebru SAKAR

Harran Üniversitesi

 

 

ZEYTİNYAĞI FAYDALARI

 

 Zeytin ve Zeytinyağının Sağlık Açısından Faydaları

  • · İçerdiği A,D,E ve K vitaminleri ile vücudunuzun doğal koruyucusudur.
  • · İçerdiği E vitamini ile karaciğer, damar çevreleri, alyuvarlar, adaleler ve beyin gibi dokular üzerinde koruyucu etkisi vardır.
  • · Cilt ve saç sağlığınız, cinsel gücünüz, kemik ve vücut gelişiminiz üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  • · Hazmı kolaylaştırır.
  • · İçerisinde bulunan tekli doymamış yağlar ve antioksidanlar (fenolik bileşenler) sayesinde kanser riskini azaltır ve toksinlerden arındırır.
  • · Vücut masajınız zeytinyağı ile yaptırdığınızda kan dolaşımınız artar ve dokularınıza oksijen taşır.
  • · Soğuktan donmaya karşı koruyucudur.
  • · Kesiklere ve su toplamalarına karşı faydalıdır.
  • · Acılı güneş yanıklarında kızarmış deri, zeytinyağı ile ovularak rahatlatılabilir.
  • · Kas kramplarını tedavi eder.
  • · Çatlak ve kuru ayakların tedavisinde birebirdir.
  • · Kanın pıhtılaşmasını azaltır, kalp krizi riskini düşürür.
  • · Kulak ağrılarında, ufak kaşıkla ısıtılan ılık zeytinyağından 1-2 damla kulağa damlatıldığında iyi sonuç alınır.
  • · Radyasyona karşı cilde sürülen zeytinyağı koruyuculuk yapar.
  • · Safra taşı oluşum riskini azaltır.
  • · İltihap kurutucu ve kanamayı durdurucu etkileri vardır.
  • · Günde 2 çorba kaşığı zeytinyağı yemek, koroner kalp rahatsızlığı (CHD) riskini azaltır.
  • · Saf zeytinyağının  içinde bulunan antioksidan olan polifenoller kan basıncını düşürür.
  • · Sarımsaklı zeytinyağı, astım, damar sertliği, yüksek tansiyonun tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.
  • · Çeşitli uzmanlık alanlarında yürütülen, çok sayıda araştırmalarda, zeytinyağının yararlı etkilerinin dikkate alınması gerektiği, ancak bunlardan yararlanabilmek için de, düzenli olarak günde 20-30 gram (2 çorba kaşığı) zeytinyağı tüketmenin doğru olduğu ortaya koyuldu.
  • · Zeytinyağı, günde 46 gr yenildiğinde, yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitleri içeriği nedeniyle, beyin hücre cidar zarlarının yapısal bütünlüğünü sağlamaya yardım ederek, yaşlanmayla ilgili hafıza kaybını önlemeye yardımcı olur. 
  • Saf zeytinyağının güneşlendikten sonra deriye uygulanmasının, yavaş büyüyen tümörle deri kanserine karşı korucu bir etkiye sahip olabileceği söylenmektedir.
  • · Zeytinyağındaki karmaşık fenoller, göğüs kanserine neden olan, HER2 genini engellemede büyük ölçüde yardımcı olur.
  • · Granada’ki bilim adamları , zeytin-ezmesi yağı kullanımının, AIDS mikrobu olan HIV’in yayılmasını azalttığı yönünde açıklamalar yapmıştır.
  • · Yağsız inek sütüne zeytinyağı katıldığında anne sütü kadar doğal bir besin kaynağı özelliği kazanır.

 

 

Hava Durumu
Saat