1. DERNEĞİN ADI: Anadolu Kültürünü Araştırma ve Doğasını Koruma Derneği
KISA ADI: AKAD
2. DERNEĞİN MERKEZİ: İstanbul
3. DERNEĞİN AMACI:
Anadolu'nun kültürel ve doğal zenginliklerini araştırmak, bu değerlerin önemini ortaya koymak ve yok olmasını engellemek, Anadolu'nun tarihsel, coğrafik ve kültürel konumunun ülke ve insanlık barışı için önemini vurgulamak
4. DERNEĞİN AMAÇLARINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ İLE FAALİYET ALANLAR
ÇALIŞMA KONULARI
KÜLTÜR: Kültür, bilim ve eğitim kurumları ve kişileriyle iş birliği yaparak Anadolu kültürünü tespit etmek, korumak, geliştirmek, tanıtmak, toplumun kültür seviyesini yükseltmek, bunun için yurt içi ve yurt dışı kurumlarla iş birliği yaparak projeler yapmak ve uygulamak, proje yapım ve uygulamalarına yardımcı olmak.
ÇEVRE: Doğayı korumak, çevre bilincini oluşturmak, çevre sorunlarına duyarlı, bilinçli bir toplum oluşturmak. Doğal varlıkların, toprağın, suyun ve ormanın, deniz ve akarsuların, insan sağlığının, yeşil alanların, ormanların korunmasını, geliştirilmesini ve yenilerinin kurulmasını sağlamak için faaliyette bulunmak.
EĞİTİM: Eğitim ve bilim kurumlarıyla, sendikalarla iş birliği yaparak eğitimi yaygınlaştırmak, toplumun eğitim seviyesini yükseltmek, eğitim kalitesini yükseltmek için çaba harcamak, çağdaş eğitim yöntemleri için araştırma yapmak.
BİLİM: Topluma bilimin önemini kavratmak, bilimsel çalışmaları önermek ve desteklemek,
SANAT: Sanatın önemini öne çıkarmak, sanatçı ve sanat kurumlarıyla iş birliği yapmak, sanatçıları ve sanat kurumlarını desteklemek
SOSYAL ALANLAR: Sivil anlayışı, sivil örgütlenmeyi teşvik etmek, sivil örgütlerin kurulmasına öncülük ve yardım etmek, demokrasiyi geliştirmek, barışı, kardeşliği, sosyal dayanışmayı, sosyal kalkınmayı ve sosyal yardımlaşmayı sağlamak
SAĞLIK: Sağlıklı bir çevrede yaşamaya yardımcı olmak, sağlık kurumlarıyla iş birliği yaparak toplumu bilinçlendirmek
TÜKETİM: Üretim ve tüketim konularında toplumu eğitmek, bilinçlendirmek, haklarını almalarına yardımcı olmak
ÇALIŞMA BİÇİMLERİ İLE FAALİYET ALANLARI
Yukarıda sayılan konularda yani kültür, eğitim, çevre, sağlık, bilim, sanat ve sosyal alanlarda;
5. DERNEĞE ÜYE OLMAK
Medeni halleri kullanma ehliyetine sahip ve 18 yaşını bitirmiş bulunan herkes derneğe üye olabilir. Özel olarak kimlerin üye olamayacakları dernekler yasasında belirtilmiştir.
Üye olmak isteyenler üye olma isteklerini belirten bir dilekçe ile dernek başkanlığına başvururlar. Yönetim kurulu aday hakkında araştırma yapıp en geç 30 gün içinde kararını yazılı olarak adaya bildirir. Giriş ödentisini ve en az 6 aylık aidatı ödemeyen aday dernek üyeliğini kazanamaz.
Üyelik Türleri:
Derneğin asil üyelik, onursal üyelik ve gönüllü üyelik olmak üzere üç tür üyelik olacaktır.
a. Asil Üyelik: Derneğin tüm üyelik sorumluluğunu yüklenen, aidatını ödeyen resmi dernek üyeleridir.
b. Onursal üyelik: Derneğe amaç ve hizmet konularında olağanüstü yardımları dokunan veya dokunacak olan, toplumda sevgi ve saygı gören kişiler arasından en az iki üyenin önerisi ve yönetim kurulunun kararı ile seçilen fahri nitelikte üyelerdir. Onursal üyeler oy kullanma hakkına sahip değildirler ve aidat ödeme yükümlülükleri de yoktur. Ancak derneğe bağış yapabilirler.
c. Gönüllü üyelik: Derneğe amaç ve hizmet konularında yardımcı olmak isteyen resmi olmayan üyelerdir. Gönüllü üyeler genel kurulda oy kullanma hakkına sahip değildirler ve aidat ödeme yükümlülükleri yoktur. Ancak derneğe bağış yapabilirler.
Üyeliğin Sona Ermesi
Üye Giriş Ve Yıllık Aidatları
Bir defaya mahsus olmak üzere derneğe üye olurken her üyeden 10 YTL giriş ödentisi alınır. Üyelerin ödemesi gereken yıllık aidat ayda 1 YTL olmak üzere 12 YTL’dir. Aidatlar her ay ödenebildiği gibi toptan da ödenebilir.
Giriş parası ve aidatlar genel kurul tarafından değiştirilir.
6. DERNEĞİN ORGANLARI
7. GENEL KURU
Dernek Genel Kurulu dernek üyelerinden oluşur.
İlk Genel Kurul Toplantısı
Kuruluş bildiriminde, tüzüğünde ve diğer belgelerinde Kanuna aykırılık veya noksanlığın bulunmaması ya da Kanuna aykırılık ve noksanlığın verilen süre içinde giderilmesi durumda, keyfiyetin derneğe yazılı olarak bildirilmesinden itibaren altı ay içinde derneğin ilk genel kurul toplantısını yapması ve organlarını oluşturması zorunludur.
Genel Kurul Toplantıları
a. Olağan Genel Kurul Toplantıları:
Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir ocak ayı içinde yapılır.
b. Olağanüstü Genel Kurul Toplantıları:
Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
Çağrı Usulü
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetim kurulları üye sayısı toplamından az olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Usulü
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Mahkemece kayyım atanması veya Medeni Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede yönetim kurulana verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir.
Genel Kurul Toplantısında Görüşülecek Konular
Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel Kurulun Görev Ve Yetkileri
Aşağıda yazılı bulunan hususlar görüşülüp karara bağlanır.
Oy Kullanma Ve Karar Alma Usul Ve Şekiller
Her üyenin dernekte bir oy hakkı olup oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Genel kurulda organ seçimleri ve kararlar divan başkanının önerisiyle gizli veya açık oylama ile yapılır. Gizli oylama yapıldığında oylar yönetim kurulu tarafından dernek mührü ile mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan oyların oylama bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamalarda ise genel kurul başkanının belirleyeceği yöntem uygulanır.
8. YÖNETİM KURULU
Yönetim kurulu derneğin genel kuruldan sonraki en büyük organı ve temsilcisidir. 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşan yönetim kurulu, genel kurul tarafından gizli oyla seçilir
Yönetim Kurulunun Görev Ve Yetkileri
Yönetim Kurulu Görev Bölüşümü
Yönetim kurulu kendi arasında bir başkan, bir başkan vekili bir başkan yardımcısı, gerekli görmesi durumunda bir genel sekreter ve bir muhasip üye seçer.
Yönetim Kurulu Toplantıları
Dernek yönetim kurulu en az dört ayda bir önceden kararlaştırılan gün ve saate çağrısız veya yönetim kurulu başkanının gerekli gördüğü tarihlerde çağrılı olarak çağrıda belirtilen yerde, gün ve saate toplanır. Yönetim kurulu üye tam sayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunuşu ile toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda başkanın oyu çoğunluğu sağlamış olur. Mazeretsiz üst üste üç toplantıya katılmayan üye yönetim kurulundan düşer ve yerine sıradaki yedek üye çağrılır.
Başkanın Yetki Ve Görevleri:
Derneği ve yönetim kurulunu temsil eder, dernek adına evrakları imzalar, resmi işlerde derneği temsil eder.
Genel Sekreterin Görevleri:
Defterleri, evrakları, toplantıları düzenlemek, gerekli işlemleri yürütmek genel sekreterin görevidir
Muhasibin Görevleri:
Derneğin gelir ve gider hesaplarını tutar. Dernek alındı belgelerini, fatura ve makbuzlarını muhafaza eder, dernek adına bağış ve aidat toplar, dernek paralarını başkan veya yetkilendirdiği bir üyenin imzası da olmak şartı ile bankalardan çeker.
9. DENETLEME KURULU
Denetleme kurulu 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur ve genel kurul tarafından seçilir. Denetleme kurulu kendi üyelerinden bir başkan ve bir sözcü seçer.
10. ŞUBE
Derneğin şubesi yoktur. Dernek Yönetim Kurulu kararıyla yurt içinde ve yurt dışında gerekli gördüğü kadar temsilcilik açabilir.
Dernek, üyelerinin giyecek, yiyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Yönetim Kurulu kararıyla Dernekler Yönetmeliğine uygun olarak sandık kurabilir.
12. LOKAL
Dernek yönetim kurulu kararıyla lüzum gördüğü yerde Dernekler Yönetmeliğine uygun olarak lokal açabilir.
Defter tutma esasları, tutulacak defterler, kayıt usulü, kayıt zamanı, hesap dönemi, defterlerin tasdiki, gelir ve gider belgeleri, saklama süresi Dernekler Yönetmeliği esaslarına göre yapılır.
Alındı belgelerinin biçimi, alındı belgelerinin bastırılması, alındı belgelerinin deftere kaydı, alındı belgelerinin kullanımı, yetki belgesi, gelirlerin teslim edilmesi Dernekler Yönetmeliği esaslarına göre yapılır.
15. BEYANNAME
Dernek yönetim kurulu başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait Dernek Beyannamelerini (EK- 21), mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler. İl merkezlerinde ve büyük şehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerde bulunan dernekler beyannamelerini bir adet, diğer ilçe merkezinde bulunanlar ise iki adet olarak verirler.
16. BORÇLANMA USULÜ
Dernek ihtiyaç duyulması durumunda yönetim kurulu kararı ile kişi ve kuruluşlardan borç alabilir.
17. İÇ DENETİM
Denetleme kurulu en az altı ayda bir toplanır. Denetleme kurulu üyeleri beraberce veya kişi olarak bir ay önceden haber vererek hesapları, defterleri ve belgeleri inceleyip sonuçlarını, dilek ve önerilerini yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
18. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Olağan ve olağan üstü genel kurul toplantı gündemine konulmak suretiyle yeterli süre önce değişiklik önerileri yazılı olarak üyeler bildirmek koşulu ile tüzük değiştirilebilir. Tüzük değişikliği için genel kurul toplantısını yapılabilirliğine ilişkin çoğunluk uygulanır. Tüzük değişikliği için karar çoğunluğu toplantıya katılan üyelerin 3'te 2'sinin oyudur.
19. DERNEĞİ KAPATMA
Dernek genel kurulu her zaman derneği kapatma karar verebilir. Genel kurulun derneğin kapatılmasına karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az 3'te 2'sinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler tüzüğün yedinci maddesine göre ikinci toplantıya çağrılır, ikinci toplantıya çağrılan üye sayısı ne olursa olsun kapatma konusu görüşülür. Kapatmaya ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin 3'te 2'sinin çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Derneğin feshi durumunda mal varlığının ne olacağına Genel Kurul karar verir.
2O. Dernek tüzüğünde hükmü bulunmayan durumlarda Dernekler Kanunu, bu kanunda hükmü bulunmayan hallerde Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.
21. Bu tüzük 21 maddeden meydana gelmiş olup yönetim kurulu tarafından yürütülür.